Hoofdsequentie.00_00_33_11.Still003.jpg

Nederlandse TV is niet...

“Nederlandse tv is kut!”. Wie zich regelmatig in online discussies over televisie mengt, zal dit sentiment wel herkennen. Misschien is het niet altijd zo grof verwoord, maar als we Facebook en Twitter moeten geloven is het alles-in-één abonnement het niet meer waard. Toen nota bene de VPRO met zijn serie ‘RIP TV’ de zoveelste nagel in de doodskist timmerde, dacht ik: Televisie verdient een verdediger. Met deze serie YouTube-filmpjes wil ik laten zien dat er wel degelijk leven zit in de Nederlandse televisie, want Nederlandse tv is niet kut!.

 

Nederlandse tv is niet kut is een serie korte video-essays, waarin ik de mooie, unieke en nuttige aspecten van de Nederlandse televisie probeer te belichten. Met behulp van de analytische vaardigheden die ik tijdens mijn studie heb opgedaan, bespreek ik in ongeveer vijf minuten één televisieprogramma dat gebruik maakt van een stijlfiguur dat mij opvalt. Vervolgens beschrijf ik kort hoe dit stijlfiguur ook in andere programma’s wordt toegepast, en hoe dit stijlfiguur een mooie of belangrijke functie vervult binnen de Nederlandse televisie in het algemeen.

Nederlandse tv is niet kut is gemaakt met YouTube in het achterhoofd. Verveelde YouTube-kijkers zullen snel de neiging hebben om weg te klikken. Daarom heb ik bij het schrijven en monteren van de video’s geprobeerd om de aandacht van de kijker zo lang mogelijk vast te houden. Langdradige toelichtingen worden hier en daar afgewisseld met een (wellicht iets té flauwe) grap. Door mijn voice-over regelmatig af te wisselen met toelichtende fragmenten of een simpele animatie hoeft de kijker nooit lang naar hetzelfde te kijken. Door deze drie elementen vloeiend in elkaar over te laten lopen, heb ik geprobeerd om de kijker weinig kansen te geven om weg te klikken. Aangezien 50% van alle kijkers de video helemaal afkijkt, acht ik deze pogingen redelijk geslaagd.

Nederlandse tv is niet kut is vrijwel volledig zelfstandig gemaakt. De teksten zijn zelfgeschreven en zelf opgenomen. De video’s zijn zelf gemonteerd. Muziek, geluidseffecten en foto’s zijn royalty-vrij. De programma’s die worden besproken vallen natuurlijk onder auteursrecht, maar de manier waarop fragmenten in deze serie worden gebruikt, valt binnen de grenzen die YouTube stelt aan het gebruik van auteursrechtelijk beschermd materiaal.

In dit project komen diverse vaardigheden bij elkaar: schrijf- en argumentatievaardigheden, montagevaardigheden en vooral de vaardigheid om in weinig tijd, veel te kunnen vertellen. Ik denk dat ik met Nederlandse tv is niet kut laat zien dat ik in staat ben om ingewikkelde concepten uit te leggen met behulp van beeld en geluid. Momenteel werk ik nog steeds aan nieuwe afleveringen, maar veranderingen achter de schermen bij NPO Start maken dit lastig.